Rada motoristom pri absolvovaní technickej kontroly

05.01.2007 Celý región

Chceme dať do povedomia vodičom, ako predísť v budúcnosti problémom s absolvovaním technickej kontroly, keď im bude zo strany polície zadržané osvedčenie o e...
Chceme dať do povedomia vodičom, ako predísť v budúcnosti problémom s absolvovaním technickej kontroly, keď im bude zo strany polície zadržané osvedčenie o evidencii vozidla (ďalej len „ osvedčenie“ ).

Policajt je v súlade so Zákonom o premávke na pozemných komunikáciách oprávnený zadržať osvedčenie (§67) a ak prevádzkovateľ vozidla musí absolvovať s vozidlom technickú kontrolu, tak bez osvedčenia mu technickú kontrolu nevykonajú. Chceme ale motoristov upozorniť na skutočnosť, že podľa Vyhlášky č. 578/2006 (§46) prevádzkovateľ vozidla alebo vodič vozidla môže na vykonanie technickej kontroly predložiť aj aktuálnu overenú kópiu osvedčenia spolu s potvrdením o jeho zadržaní políciou. Z tohto dôvodu, majitelia vozidiel urobte si pre Vašu potrebu aktuálnu overenú kópiu osvedčenia. V budúcnosti tak môžete predísť problémom s vykonaním kontroly technického stavu.

Vyhláška č.578/2006
§ 46
Rozsah technických kontrol a druhy dokladov
(k § 49 ods. 11 zákona)

(9) Prevádzkovateľ vozidla alebo vodič vozidla predkladá na vykonanie technickej kontroly podľa
a) odseku 1
1. osvedčenie o evidencii alebo jeho aktuálnu overenú kópiu spolu s potvrdením o zadržaní osvedčenia o evidencii vydaným útvarom Policajného zboru,

Zákon č. 315/1996
§ 67
Zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla

(1) Policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii vozidla (ďalej len \"osvedčenie\"), ak
a) technický stav vozidla nezodpovedá ustanoveným podmienkam,
b) vozidlo nebolo v určenej lehote pristavené na kontrolu technického stavu alebo na emisnú kontrolu,
c) je na vozidle nečitateľná alebo poškodená tabuľka s evidenčným číslom alebo
d) je podozrenie, že v ňom boli neoprávnene urobené zmeny alebo že je neplatné.

(2) Policajt môže za podmienok ustanovených v odseku 1 zadržať aj tabuľku s evidenčným číslom.

(3) Policajt vydá o zadržaní osvedčenia a o zadržaní tabuľky s evidenčným číslom potvrdenie.

(4) Policajt je povinný bezodkladne odovzdať zadržané osvedčenie a zadržanú tabuľku s evidenčným číslom príslušnému okresnému dopravnému inšpektorátu.

(5) Ak dôvody zadržania osvedčenia pominú, okresný dopravný inšpektorát ho bezodkladne vráti spolu s tabuľkou s evidenčným číslom, ak bola zadržaná aj tabuľka.

(6) Ak dôvody zadržania osvedčenia podľa odseku 1 písm. a) a b) nepominú ani do 30 dní odo dňa jeho zadržania, okresný dopravný inšpektorát to oznámi obvodnému úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie (ďalej len \"obvodný úrad dopravy\") oprávnenému rozhodnúť o vyradení vozidla z cestnej premávky.

(7) Ak tomu nebránia zákonné dôvody, okresný dopravný inšpektorát vydá za osvedčenie zadržané podľa odseku 1 písm. d) nové osvedčenie. Ak s osvedčením bola zadržaná aj tabuľka s evidenčným číslom podľa odseku 1 písm. c), okresný dopravný inšpektorát vydá aj novú tabuľku s evidenčným číslom.
 

Vyberte región

mark